Γιατί να σπουδάσεις στη σχολή ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Ήρθε η ώρα να σπουδάσεις.

Η πρώτη σου επιλογή θα είναι η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σε αυτή τη σελίδα θα μάθεις γιατί.

Αν ο σκοπός σου είναι να περάσεις μία καλή και ευχάριστη φοιτητική ζωή, τότε αυτή η σελίδα δεν είναι για σένα. Επιπλέον, αυτή η σχολή δεν είναι για σένα. Η Αθήνα είναι μία πόλη με ωραία φοιτητική ζωή όπως φημίζεται — ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός όμως δεν μπορώ να ξέρω. Η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις είναι σίγουρα ιδανικότερες για να πίνει κανείς τον καφέ του, να κλαμπάρει και να διασκεδάζει. Αν αυτά δεν σε ελκύουν, ας συνεχίσουμε.

Είσαι ακόμη εδώ; Τέλεια. Διότι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δεν θα έρθεις για να κάνεις φοιτητική ζωή, αλλά για να γίνεις ειδικός σε τομείς που σε ενδιαφέρουν, να αποκτήσεις θεμέλια γνώσεων για να αναπτυχθείς σαν επιστήμονας και μηχανικός, και να ετοιμαστείς για να γίνεις ένας άνθρωπος που μπορεί έστω και λίγο να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα. Αν αυτές οι ιδέες ταιριάζουν με αυτά που θες να είσαι, τότε συνέχισε την ανάγνωση.

Εδώ χρειάζεται μία σημείωση. Η σχολή Ηλεκτρολόγων είναι μάλλον η δυσκολότερη στον τομέα της στην Ελλάδα. Είναι γενικά πολύ δύσκολη. Αν οι πανελλήνιες εξετάσεις σου φαίνονται δύσκολες, τότε περίμενε να μπεις στο πρώτο έτος. Αν αυτή η ιδέα σε τρομάζει, τότε η σχολή δεν είναι για σένα. Αν αποδέχεσαι την πρόκληση, τότε συνέχισε το διάβασμα. Στο πολυτεχνείο, ένας από τους βασικούς λόγους δυσκολίας είναι ότι κανείς δεν θα σε πάρει από το χέρι όπως γίνεται στο σχολείο. Η απόκτηση γνώσεων βασίζεται κυρίως στην προσωπική ενασχόληση και επένδυση χρόνου.

Η ανάρτηση αυτή είναι έντονα προκατειλημμένη. Είμαι φοιτητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και αγαπάω τη σχολή μας, καθώς τη θεωρώ μέρος του εαυτού μου. Επιπλέον, η κατεύθυνσή μου είναι το λογισμικό, και μου αρέσει αρκετά η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, τα κοινωνικά δίκτυα, οι αλγόριθμοι, και η κρυπτογραφία, συνεπώς εδώ μέσα θα βρεις σχετικές αναφορές.

Αν είσαι εδώ, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ενδιαφέρεσαι για πράγματα όπως προγραμματισμός, web development, αλγόριθμοι, βάσεις δεδομένων, μαθηματικά, φυσική, ρομποτική. Επίσης για να διαβάζεις αυτή τη σελίδα το κύριο ενδιαφέρον σου είναι μάλλον το λογισμικό. Αν δεν σε ενδιαφέρει η ανάπτυξη λογισμικού, τότε η σχολή μας ίσως να μην είναι για σένα, αν και περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος μαθημάτων που ίσως σε ενδιαφέρουν. Σε αυτή τη σελίδα απευθύνομαι κυρίως σε άτομα με ενδιαφέρον για το λογισμικό.

Αν διαβάζεις ακόμη, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Σημαίνει ότι είσαι ανοιχτός στο να σε πείσω να επιλέξεις πρώτη τη σχολή μας. Ας αρχίσουμε.

Το επίπεδο των φοιτητών

Το πολυτεχνείο μας

Η πρόσβαση στη σχολή είναι δύσκολη υπόθεση. Έχει την ψηλότερη βάση στις πανελλήνιες στην κατηγορία της, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που μπαίνουν στη σχολή να έχουν μία ιδέα τι τους γίνεται — ή τουλάχιστον τη βασική ικανότητα να διαβάσουν συστηματικά. Αυτό μας διαφοροποιεί από άλλες σχολές με χαμηλότερες βάσεις στο ότι το επίπεδο των φοιτητών είναι γενικά καλό.

Εκτός από τις πανελλήνιες, η σχολή μας είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές με μετάλλια στις διεθνείς ολυμπιάδες όπως αυτή της πληροφορικής και των μαθηματικών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε έτος υπάρχουν ορισμένα άτομα με αρκετά πλήρεις γνώσεις στον κάθε τομέα.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο κλίμα μέσα στα αμφιθέατρα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου μαθήματος φυσικής, πάντα θα υπάρχει κάποιος ο οποίος όχι μόνο θα καταλαβαίνει τη ροή του μαθήματος, αλλά συχνά θα διορθώνει και τον καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές ενθαρρύνουν τους καθηγητές να διδάσκουν με γρηγορότερους ρυθμούς και να εμβαθύνουν στην ύλη τους. Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Το πρόγραμμα σπουδών

Ας δούμε λιγάκι το πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα, το Bachelor's ή κορμός και το Master's ή ειδίκευση κάθε ένα από τα οποία έχει διάρκεια 2.5 χρόνια. Για να πάρεις το δίπλωμα σου θα πρέπει να ολοκληρώσεις και τα δύο. Τότε θα έχεις ένα δίπλωμα ισοδύναμο με Master's. Αν σταματήσεις στη μέση τότε δεν θα έχεις τίποτα, καθώς είναι και τα δύο υποχρεωτικά. Οπότε η σχολή έχει διάρκεια 5 χρόνια το λιγότερο.

Ο κορμός περιλαμβάνει 35 μαθήματα, ενώ η ειδίκευση περιλαμβάνει 25 μαθήματα και μία διπλωματική εργασία της επιλογής σου. Συνολικά έχεις να περάσεις 60 μαθήματα.

Κορμός: 2.5 χρόνια
Ειδίκευση: 2.5 χρόνια

Ο κορμός έχει μαθήματα από τα οποία τα περισσότερα είναι υποχρεωτικά για όλους. Μετά τα πρώτα 2.5 χρόνια, μπορείς να επιλέξεις και να διαμορφώσεις μόνος σου την ειδίκευσή σου, κάνοντας επιλογές μαθημάτων, ροών και κατευθύνσεων, με μεγάλη ελευθερία. Ουσιαστικά διαλέγεις μόνος σου τι πτυχίο θα πάρεις και τι θα μάθεις σ' αυτό.

Μαθηματικά

Ένας μαυροπίνακας

Αν σκεφτόσουν να σπουδάσεις μαθηματικός, ξέχνα το. Η σχολή ΗΜΜΥ είναι καλύτερη επιλογή. Αν μόλις τώρα τελείωσες το λύκειο, τότε πιθανότατα έχεις μία μικρή ιδέα για το τι είναι τα μαθηματικά. Μπαίνοντας σε ένα τμήμα μαθηματικών, θα αναγκαστείς να παρακολουθήσεις πολλά χρόνια γεμάτα μαθηματικά που κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που νομίζεις, χωρίς να έχεις την επιλογή να αλλάξεις κατεύθυνση.

Στη σχολή ΗΜΜΥ θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις μερικά μαθήματα αληθινών μαθηματικών στα πρώτα εξάμηνα για να δεις αν σου αρέσει, και στη συνέχεια να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου αντίστοιχα. Σε περίπτωση που σου αρέσουν τα μαθηματικά, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα σπουδών επιλέγοντας τη ροή μαθηματικών. Σε αυτή την περίπτωση, ένα τεράστιο μέρος των μαθημάτων σου θα είναι σχετικά με το αντικείμενο.

Επιπλέον, η σχολή ΗΜΜΥ προσφέρει πολύ περισσότερες εναλλακτικές διεξόδους εργασίας, έχει τυπικά υψηλότερο επίπεδο φοιτητών, ενώ αποτελεί δίπλωμα μηχανικού και όχι απλό Bachelor's.

Εδώ είναι μερικά μαθήματα που θα μπορούσε να παρακολουθήσει ένας φοιτητής που διαμορφώνει το πρόγραμμά του ώστε να επικεντρώνεται στα μαθηματικά, μερικά από τα οποία είναι υποχρεωτικά, ενώ άλλα είναι επιλογής:

Για περίμενε! Αυτό σημαίνει ότι το 20% του διπλώματός σου μπορεί να είναι καθαρά μαθηματικά; Ναι, ακριβώς. Αν σκεφτόσουν να σπουδάσεις μαθηματικός, τώρα σίγουρα άλλαξες γνώμη. Επιπλέον, συγκρίνοντας το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος μαθηματικών με αυτό της σχολής μας θα διαπιστώσεις ότι αν κάνεις τις επιλογές αυτές, τότε ολοκληρώνοντας τη σχολή μας θα έχεις περάσει αντίστοιχα μαθήματα του τμήματος μαθηματικών ώστε να θεωρείσαι μαθηματικός, με εξαίρεση 2 ή 3 μαθήματα, διότι η σχολή μαθηματικών περιλαμβάνει επίσης αρκετά μαθήματα που δεν είναι καθαρά μαθηματικά.

Εκτός από τα παραπάνω μαθήματα, μπορεί κανείς να επιλέξει εναλλακτικά και άλλα μαθήματα μαθηματικών όπως για παράδειγμα Θεωρία Μέτρου, Αριθμητικές Διαφορικές Εξισώσεις, Πιθανότητες ΙΙ, και Λογισμό Μεταβλητών.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να πετύχει ένας φοιτητής που διαλέγει τη ροή μαθηματικών. Φυσικά αυτή η επιλογή δεν γίνεται πριν τα πρώτα 2.5 χρόνια, οπότε υπάρχει η ελευθερία να αλλάξεις αφότου δεις πώς είναι τα μαθηματικά στην πραγματική ζωή.

Επιπλέον, τα μαθήματα που αναφέρω παραπάνω είναι "καθαρά" μαθηματικά. Εκτός από αυτά, υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα που ανακατεύουν μαθηματικά με άλλες ιδέες. Για παράδειγμα, το μάθημα των Σημάτων και Συστημάτων ασχολείται με μετασχηματισμούς Fourier και Laplace που είναι ένα παντοδύναμο μαθηματικό εργαλείο, αλλά θεωρείται μάθημα ηλεκτρολόγου μηχανικού και όχι καθαρών μαθηματικών.

Φυσική

Ηλεκτρικό ρεύμα σε μορφή κεραυνού

Ήθελες να σπουδάσεις φυσικός; Νομίζω ότι με τα παραπάνω σε έπεισα ότι ούτε αυτό είναι καλή ιδέα. Και πάλι ένας φοιτητής με αγάπη για τη φυσική μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών του ώστε το 20% των μαθημάτων του να είναι καθαρή φυσική.

Να μερικά μαθήματα φυσικής που θα μπορούσαν να απασχολήσουν ένα φοιτητή κατά τη διάρκεια των σπουδών του:

Εκτός από την καθαρή φυσική, έχουμε πολλά μαθήματα που ασχολούνται περισσότερο με τον ηλεκτρισμό, όπως για παράδειγμα τα Ηλεκτρικά Κυκλώματα, και ολόκληρη τη ροή Ηλεκτρονικής.

Προγραμματισμός

Το Matrix σ" έχει. Τοκ, τοκ. Ακολούθα το λευκό κούνελο.

Ήθελες να σπουδάσεις πληροφορική; Ακόμη μία κακή ιδέα. Ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών μπορείς να διαλέξεις να κάνεις το Master σου στην πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα να αποκτήσεις και βασικότατα θεμέλια στο πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής. Ένας μηχανικός γνωρίζει καλά τον τρόπο που δουλεύει το πιο χρήσιμο μηχάνημα της εποχής μας από το επίπεδο του ρεύματος έως το επίπεδο γλωσσών προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, ως μηχανικός μαθαίνεις τον τρόπο σκέψης που σου επιτρέπει να επιλύεις προβλήματα με γρήγορο και αποδοτικό τρόπο.

Μπορεί ποτέ να μην χρειαστεί να επιδιορθώσεις το κύκλωμα του υπολογιστή σου, αλλά γνωρίζοντας αυτές τις λεπτομέρειες θα μπορέσεις να λύσεις πραγματικά προβλήματα και να εφεύρεις λύσεις σε προβλήματα που ίσως ακόμη δεν ξέρουμε αντιλαμβανόμενος σφαιρικά τα πράγματα. Ακόμη και αν το μόνο που κάνεις είναι τελικά στη ζωή σου να γράφεις κώδικα, η πλήρης κατανόηση αυτή αλλάζει τον τρόπο που κανείς σκέφτεται και αντιμετωπίζει προβλήματα. Αν ως προγραμματιστής μπορείς να πεις, για παράδειγμα, ότι στο επίπεδο του λογισμικού θα αντιμετωπίσεις το τάδε ή το δείνα πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που ένα γνωστό πρόβλημα έχει λυθεί σε κυκλωματικό επίπεδο, αυτό είναι πραγματική σύγκλιση των διαφορετικών επιπέδων σχεδιασμού. Και σου εγγυώμαι ότι θα το βρεις χρήσιμο.

Ο προγραμματισμός είναι ο τομέας που διδάσκεται καλύτερα από όλους τους άλλους στη σχολή μας. Αυτό οφείλεται στην ιστορία του τμήματος κατά τη διάρκεια της οποίας έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ αποτελείται από καθηγητές με αφοσίωση, εμπειρία, και πάθος για τη διδασκαλία. Τυπικά, τα συγκεκριμένα μαθήματα γίνονται με κατάλληλη προετοιμασία από τους διδάσκοντες. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις και φόρτος εργασίας για τους φοιτητές που επιλέγουν τέτοιου είδους μαθήματα. Επιπλέον, υπάρχει αρκετά μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών στο συγκεκριμένο τομέα, το οποίο είναι έντονα ενθαρρυντικό αλλά σίγουρα δυσκολεύει τα πράγματα ακόμη πιο πολύ.

Ας δούμε αρχικά μερικά μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος με ενδιαφέρον στην πληροφορική.

Τελικά, μέχρι το δίπλωμά σου, θα έχεις ασχοληθεί με πολλές γλώσσες προγραμματισμού, μεταξύ άλλων Pascal, C, Java, Haskell, Assembly ΕΚΥ, Assembly 8085, Assembly x86, Assembly AVR, Assembly MIPS, ML, Erlang, MatLab, XML, XSLT, HTML, CSS, Javascript, JSP, PHP, MySQL και άλλες.

Συνολική εικόνα

Ως μηχανικός, θα έχεις την ευχαρίστηση να μάθεις για το πώς δουλεύει ένας υπολογιστής από πάνω μέχρι κάτω. Τώρα θέλω να σου δείξω ορισμένα μαθήματα και τον τρόπο που περιγράφουν το πώς από τη χημεία φτάνουμε στις γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου.

Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών είναι η μόνη σχολή που θα σου προσφέρει τόσο σφαιρική και πλήρη εικόνα του πώς δουλεύουν τα πράγματα.

Ροές

Σου μιλάω ως κάποιος ο οποίος ανέκαθεν, ακόμη και πριν τις σπουδές του, ενδιαφερόταν για τον προγραμματισμό υπολογιστών και, κατά τη διάρκεια της σχολής, επέλεξε τα σχετικά μαθήματα. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου θα δεις και άλλες επιλογές που ίσως σου αρέσουν. Θα έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις μία κατεύθυνση και 3 ή 4 ροές από μία μεγάλη γκάμα. Τις περιγράφω συνοπτικά παρακάτω για να έχεις μία ιδέα. Μία από τις σημαντικότερες αρετές της σχολής ηλεκτρολόγων είναι η ευελιξία και η ελευθερία να διαλέξεις ποιος θες να γίνεις και τι θες να μάθεις.

Εκτός από τα μαθήματα των ροών, υπάρχουν και ελεύθερα μαθήματα για να συμπληρώσει κανείς τις γνώσεις του.

Για περισσότερες πληροφορίες, δες το πρόγραμμα σπουδών μας. Όλα τα μαθήματα περιγράφονται επίσης στο site της σχολής αλλά και στο Wiki των φοιτητών.

Ακαδημαϊκή καριέρα

Με βάση τις ροές που θα διαλέξεις, μπορείς να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή σταδιοδρομία κάνοντας κάποια ειδίκευση στον αντίστοιχο τομέα που σε ενδιαφέρει. Πολλοί φοιτητές από τη σχολή ΗΜΜΥ συνεχίζουν με κάποιο μεταπτυχιακό ή και απευθείας με διδακτορικό, καθώς το δίπλωμα είναι ισοδύναμο με Master's. Αρκετοί από αυτούς γίνονται καθηγητές ή ασχολούνται με την έρευνα σε μεγάλες εταιρείες.

Διασυνδέσεις στο εξωτερικό

Πολλοί απόφοιτοι του ΕΜΠ βρίσκουν δουλειά ή συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί καθηγητές έχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό. Για παράδειγμα, αρκετοί καθηγητές διδάσκουν ή συνεργάζονται με καθηγητές άλλων πανεπιστημίων, και έτσι γίνεται ευκολότερο για τους φοιτητές να βρουν μία τέτοια διέξοδο.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Επαγγελματικό εργαστήριο

Τελειώνοντας κανείς τη σχολή μας μπορεί να εργαστεί σε διάφορους τομείς, αναλόγως την κατεύθυνση που έχει επιλέξει. Αυτό περιλαμβάνει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως νοσοκομεία και μεταφορικά μέσα, αεροδρόμια κ.ό.κ. Από την πλευρά του λογισμικού μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την ανάπτυξη οποιουδήποτε λογισμικού τον ενδιαφέρει, από βάσεις δεδομένων έως βιντεοπαιχνίδια. Αντίστοιχες δουλειές υπάρχουν και στους τομείς της βιοϊατρικής αλλά και θέσεις συμβούλων σε εταιρείες για όσους ασχοληθούν με τα οικονομικά μαθήματα. Επιπλέον, μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τις ηλεκτρικές μηχανές και να συμμετέχει σε κάποια ομάδα μηχανολόγων για μεγαλύτερες κατασκευές που έχουν τόσο μηχανολογικό όσο και ηλεκτρολογικό κομμάτι (βλέπε τη στολή του Iron Man).

Φυσικά, έχοντας κανείς υπόβαθρο στη φυσική και τα μαθηματικά, μπορεί να συμμετέχει σε ομάδες έρευνας που συνδυάζουν τις θεωρητικές γνώσεις με την πρακτική εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία αν έχει το αντίστοιχο υπόβαθρο στα μαθηματικά. Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών ασχολούνται με προβλήματα πληροφορικής μεγάλου εύρους. Πώς νομίζεις ότι φτιάχτηκε το bitcoin? Με υπόβαθρο στη φυσική μπορεί κανείς να βοηθήσει σε συστήματα που χρειάζονται αντίστοιχη πρακτική εμπειρία, όπως η βελτίωση της κεραίας του iPhone 4.

Εγκαταστάσεις

Το campus του ΕΜΠ

Το ΕΜΠ είναι το ίδρυμα που λαμβάνει την μεγαλύτερη αναλογικά χρηματοδότηση από όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια για την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και για την πραγματοποίηση έρευνας. Το campus είναι αρκετά όμορφο, ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά κτήρια με ειδικευμένες λειτουργίες. Αυτό συνοδεύεται και από σημαντικές υπηρεσίες όπως καλές κτιριακές εγκαταστάσεις στις εστίες των φοιτητών, αρκετές επιλογές για κυλικεία και εστιατόρια, αλλά και, σημαντικότερα, τις πανεπιστημιακές εκδόσεις ΕΜΠ οι οποίες εκδίδουν βιβλία εσωτερικά σε διάφορους επιστημονικούς τομείς βασισμένα στην έρευνα των καθηγητών και των διδακτορικών φοιτητών.

Φοιτητική δραστηριότητα

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που προσφέρει η σχολή και το καλό υπόβαθρο των φοιτητών είναι η αλληλοσυμπαράσταση μέσω της online κοινωνικοποιήσης των φοιτητών. Έχουμε ίσως το πιο ενημερωμένο φοιτητικό forum ανάμεσα στις Ελληνικές σχολές όπου μπορείς συνεχώς να βρεις νέες πληροφορίες για τα μαθήματα, τους καθηγητές και τα εργαστήρια. Στο forum υπάρχουν λυμένα και άλυτα παλιότερα θέματα εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ θα βρεις επίσης σημειώσεις για τα διάφορα μαθήματα, αλλά και συζήτηση γύρω από πολιτικές απόψεις, διαδικαστικά θέματα, τα κατά καιρούς σεμινάρια και διαγωνισμούς που διοργανώνονται, και τις πολλές ομάδες φοιτητών που υπάρχουν.

Οι φοιτητές έχουν επίσης δημιουργήσει το φοιτητικό wiki που αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιλογή των μαθημάτων ενός φοιτητή, αλλά και συμβουλευτική εγκυκλοπαίδεια στην οποία μαθαίνει κανείς για τα χρήσιμα βιβλία και την ύλη ενός μαθήματος, του τρόπου εξέτασης, τις ώρες εργαστηρίων, και τη βαθμολογία.

Τέλος, υπάρχουν πολλές ομάδες φοιτητών σε διάφορες δραστηριότητες πέρα από τα ίδια τα μαθήματα της σχολής. Αυτές κυμαίνονται από τις ανεπιθύμητες πολιτικές παρατάξεις που είναι πανταχού παρούσες, έως τους συλλόγους μουσικής, την ορχήστρα του ΕΜΠ, τη χορωδία, το χορευτικό σύλλογο, το θεατρικό όμιλο, τους φοιτητές που διοργανώνουν τον πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής, την συμμετοχή σε φοιτητικούς διαγωνισμούς αλγορίθμων και μαθηματικών, αλλά και σεμινάρια με ποικίλα θέματα από κρυπτογραφία έως δομές δεδομένων.

Απόφοιτοι

Μεγάλοι επιστήμονες και μηχανικοί είναι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το αν αυτοί έγιναν επιτυχημένοι επειδή σπούδασαν εδώ, ή το αν σπούδασαν εδώ επειδή έμελλε να είναι επιτυχημένοι το αφήνω στην κρίση σου.

Αλλάζοντας τον κόσμο

Το μέλλον

Ως μηχανικοί, επενδύουμε το χρόνο μας στο να μαθαίνουμε και να αποκτάμε τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για να φτιάχνουμε πραγματικές κατασκευές που λύνουν αληθινές ανάγκες της ανθρωπότητας. Μέσα σε αυτό το ταξίδι, έχουμε την ηθική υποχρέωση να αλλάξουμε τον κόσμο προς κάτι καλύτερο. Το λογότυπο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Προμηθέας, ο πρώτος μηχανικός, που φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, δείχνει ακριβώς αυτή την ιδέα της βελτίωσης του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας. Αν αυτή η ιδέα σε εκφράζει, εδώ είναι το σπίτι σου. Καλώς ήρθες.

  1. Εκπαιδευτική Κλίμακα, "Βάσεις εισαγωγής", 2012
  2. Αμουργής Σπύρος, "Κόστος λειτουργίας πανεπιστημίων", 2011, σ. 11
Creative Commons 3.0
Γραμμένο με αγάπη για σένα στην Αθήνα από τον dionyziz.